Blåbär pulvriserade bär 0,5 Kg

250 kr

Blåbär – 0,5 kg

Blåbäret är rikt på steroler och starka antioxidanter –
främst färgämnet antocyanin. Vårt blåbärspulver innehåller
hela blåbär inklusive fruktkött, kärnor och skal som har
torkats i rumstemperatur för att bevara vitalämnena så gott
som möjligt. Ungefär en tiondel av blåbären blir kvar efter
torkningen, så till denna förpackning har det gått åt cirka
fem kg färska bär.

Blåbär användes i folkmedicinen som medel mot diarré-
sjukdomar och andra magåkommor. Kokade blåbär
ordinerades mot just diarré och råa mot förstoppning.
De har även använts för behandling av tarminfektioner,
magkatarr, eksem och inflammation i tandköttet, samt
vid nattblindhet och andra synproblem. Närsynthet sitter
oftast i tarmsystemet, främst i uppåtgående tjocktarm, en
bit ovanför ileocikalklaffen. Blåbären är likt många andra
ouppvärmda naturprodukter rika på spänstiga fibrer som
kan hjälpa t.ex. den uppåtgående tarmen med passagen.
Blåbärsbladen innehåller för övrigt naturligt insulin och
användes förr som medicin mot bl.a. diabetes. De är
dock något giftiga i större mängder eftersom de inne-
håller arbutin.

Rent botaniskt är blåbär (Vaccinium myrtillus) ett dvärg-
träd tillhörande familjen ljungväxter med en huvudstam
och grenar som bildar en bladkrona. Blomningen sker i
maj-juni. Frukten, blåbäret, är vanligen överdragen av en
ljusblå vaxhinna. De bär som saknar detta överdrag är
helt svarta och kallades förr skomakarbär. Dessa
betraktades i folktron som giftiga eller åtminstone oätliga
eftersom man trodde att korna eller räven hade kissat på
dem. Arten blåbär hör hemma vilt i Europa och Asien
men odlas också på andra platser i form av ”förädlade”
större buskbär. Den tål skugga bra och växer gärna på
sur, kalkfattig mark i skogs- och hedterräng där den även
uppskattas av bl.a. björnar, hundar, grävlingar, rävar, orrar,
vargar och ripor.

Vitaminer
A (retinolekvivalenter), C, E, K, folsyra (B9), karotener,
B1, B2, B3, B6, m.fl.

Mineraler
Natrium, kalium, kalcium, magnesium, fosfor, järn, zink,
jod, selen, m.fl.

Fettsyror
Omega 3 och Omega 6 (finns i kärnorna